Det sportsliga står oftast i fokus när det kommer till Allsvenskan och lagen som spelar där. Något som dock också kan vara intressant är att titta på hur den ekonomiska situationen ser ut för de olika lagen. Varje år släpps en rapport som visar hur de olika lagen mår ekonomiskt och den har faktiskt en hel del intressant att berätta.

fotboll allsvenska ekonomi

De har mest pengar

Vilket lag är det då som är rikast i Allsvenskan? Inte helt otippat är det Malmö FF som har den bästa ekonomin. När Allsvenskan 2018 summerades och analyserades kunde man konstatera att klubben hade ett eget kapital på 497 miljoner kronor. Man hade även den största nettoomsättningen 2018 på 343 miljoner kronor.

Att det är just Malmö som toppar listan är nog inte förvånande för någon. Klubben har lyckats mycket bra de senaste åren och har upprepade gånger vunnit Allsvenskan och varit ute och spelat i de högre ligorna i Europa, något som har lett till stora inkomster som de andra lagen i Allsvenskan inte har haft.

De har minst pengar

Om man tittar på det egna kapitalet är IK Sirius den klubb i Allsvenskan som har det tuffast ekonomiskt. Vid summeringen efter säsongen 2018 hade man ett eget kapital på 46 000 kronor. En helt annan verklighet än för Malmö FF med andra ord.

De andra klubbarna i serien hamnar mitt emellan dessa två ytterligheter. Näst störst eget kapital har IFK Norrköping med 101 miljoner kronor, medan GIF Sundsvall blir nästjumbo med ett kapital på 90 000 kronor. Det vi kan slå fast är att det finns väldigt stora skillnader mellan de olika klubbarnas ekonomi, något som naturligtvis också kan förklara skillnaden i resultat.

Dyraste försäljningarna

De dyraste spelarförsäljningarna 2018 stod Östersunds FK för. Klubben sålde spelare för 67 miljoner kronor. De följs av Djurgårdens IF som rapporterade spelarförsäljningar för 56 miljoner kronor. De minsta spelarförsäljningarna stod Trelleborgs FF för. Försäljningarna uppgick för dem till 158 000 kronor. Även här finns det alltså stora skillnader mellan de lag som får in mest pengar från sålda spelare och de lag som får in lägst belopp för sålda spelare.