Allsvenskan är den högsta divisionen i fotboll som finns i Sverige. Det är inte på något sätt en ny serie. Allsvenskans första säsong ägde rum redan 1924. Storserien var det första namnet på serien men så småningom blev det alltså Allsvenskan. Säsongen 1930/1931 blev speciell i Allsvenskans historia. Det var då man tog över SM-statusen.

allsvensk fotboll

Lagen i Allsvenskan

I Allsvenskan spelar 16 lag. Lagen möter samtliga lag två gånger under seriens gång. Det lag som när serien är slut har samlat ihop flest poäng blir svenska mästare. Det lag som har flest titlar är Malmö FF. De har vunnit SM-titeln 20 gånger och serien 23 gånger. Att antalet varierar beror alltså på att Allsvenskan inte har haft SM-status från start.

Regerande mästare är AIK som alltså vann Allsvenskan 2018. De tre lag som toppar serien vid säsongens slut kvalificerar sig för vidare spel ute i Europa. Ettan får kvala in till Champions League medan tvåan och trean får spela Europa League. De två lag som hamnar sist i tabellen flyttas ned till serien under vilket är Superettan. Det lag som hamnar trea från slutet får kvala mot ett lag från Superettan där vinnaren hamnar i Allsvenskan och förloraren i Superettan.

Några av de lag som spelat i Allsvenskan under många år är Malmö FF, AIK, Djurgårdens IF, Kalmar FF och IFK Göteborg.

Lagen i toppen på maratontabellen

Det är naturligtvis intressant att titta på hur maratontabellen ser ut. Genom att titta på den kan man se att AIK är det lag som har spelat flest säsonger i Allsvenskan. Där ser man också att det lag som har lyckats få in flest mål framåt är IFK Göteborg. Malmö FF är det lag som har plockat flest poäng sett till alla säsonger. Om man tittar på totala siffrorna för alla säsonger finns det nio lag som har vunnit fler matcher än de har förlorat. De nio lagen är Malmö FF, IFK Göteborg, AIK, Djurgårdens IF, Helsingborgs IF, IFK Norrköping, IF Elfsborg, Östersunds FK och Östers IF.

Vill du hitta bra spelmöjligheter så kolla gärna in gamaco.se, massor med speltips av olika slag.

Du vet väl att du alltid snabbt hittar den ordinarie tabellen på text tv sidan 343 och nästa omgång på sidan 344.