Så nära, men ändå så långt borta. Det är känslan som många får när de blickar upp mot månen. Världen över drömmer folk om att få åka till månen, och för varje år som går fortsätter forskare att ta fram snabbare och mer effektiva sätt att ta sig dit på. Än är vi dock ganska långt ifrån att som privatpersoner ta en smidig tur till månen, men det kan ändå vara intressant att veta exakt hur lång tid det tar att åka dit.

Tiden det tar att åka till månen

Det är inte helt lätt att räkna ut exakt hur lång tid det tar att åka till månen. Mycket har nämligen att göra med farkosternas effektivitet. Den allra första månresan tog 51 timmar och 49 minuter, en siffra som inte har förändrats särskilt mycket under tidens gång. För varje år som går förflyttar sig månen några centimeter längre bort från Jorden, vilket är en punkt som är värd att ha i åtanke.

Trots att det bara tar 51 timmar och 49 minuter för en rymdfarkost att ta sig till månen ska det inte underskattas hur långt bort den är. Det hade exempelvis tagit nästintill ett halvår att ta sig dit om du hade kört en bil i motorvägshastighet hela vägen till månen.

Fakta kring månen

Det var för omkring 4,5 miljarder år sedan som en kropp kolliderade med Jorden, och biten som slogs av i fragment skapade i slutändan månen. Gällande dess diameter är månen omkring 25 % av Jordens storlek, och dess tyngdkraft är en sjättedel av Jordens. Utöver Jorden är månen det enda solsystemsobjektet som vi människor har lyckats att besöka, och på månen har en sten hittats som är äldre än Jordens första encelliga mikroorganism någonsin.