Allsvenskan är den högsta fotbollsdivisionen här i Sverige, men vilka fotbollsligor finns i våra nordiska grannländer? Här ska vi ta reda på mer om fotbollen i Norden, vilka lag som brukar toppa ligorna och hur många lag som deltar. Här är en sida som du kan titta in hos om du vill hitta bra odds för de nordiska ligorna, sakraodds.se .

nordiska fotbollsligor

Fotboll i Norge

Den högsta fotbollsdivisionen i Norge heter Eliteserien. Det kan dock vara många som har missat detta, eftersom ligan fram till 2017 hette Tippeligaen. Precis som i Sverige går det vinnande laget vidare för kval till Champions League. Lagen på platserna två och tre får kvala till Europa League. I ligan spelar 16 lag och varje säsong flyttas de två lag som lyckas sämst ned till divisionen under, medan två lag från divisionen under flyttas upp.

Det lag som vunnit flest ligatitlar i Norge är Rosenborg. Ett annat lag som många fotbollsentusiaster känner till är Brann. Vålerenga och Molde är två andra bekanta lag som ofta finns med högt upp i tabellen.

Fotboll i Danmark

I Danmark heter högsta ligan Superliga. Den här ligan har funnits sedan 1991 och här deltar 14 lag. Du har säkert hört talas om FC Köpenhamn och även Bröndby kanske är en fotbollsklubb som klingar bekant. Dessa två lag lyckas ofta bra i Superliga. Superliga avgörs på ett lite annorlunda sätt jämfört med Allsvenskan och Eliteserien. Här spelas 26 omgångar, därefter väntar playoff där de främsta sex lagen spelar om titeln medan de övriga lagen spelar för att undvika nedflyttning. Vinnaren kvalar till gruppspel i Champions League och även här får tvåan och trean spela Europa League.

Fotboll i Finland

I Finland är det Veikkausliiga som är högsta divisionen. Den här ligan började räknas som professionell så sent som 1990 och här spelar 12 lag. Det här är en liga på framfart. Än så länge har framgångarna ute i Europa uteblivit men kvalitén på ligan blir allt bättre och så småningom kommer nog även framgångarna i Europa League.

Det lag som hamnar sist i serietabellen efter avslutad säsong flyttas ned till ligan under. Det lag som vinner kvalar till spel i Champions League och precis som i övriga nordiska länder får tvåan och trean chansen i Europa League.