Svenska mästerskapet i fotboll har sedan starten i slutet av 1800-talet varit den mest prestigefyllda tävlingen för fotbollsklubbar i Sverige. Här har vi sett historiens bästa lag och spelare tävla om den åtråvärda titeln. Vissa klubbar har lyckats stå som segrare mer än andra, skapande legendariska historier och traditioner av framgång.

Lista över de klubbarna som vunnit flest SM-guld i fotboll fram till 2023:

  1. Malmö FF: Malmö FF är den klubb som fram till 2023 har vunnit flest SM-guld i fotboll. Med sina flera decennier av dominans i svensk fotboll, har Malmö FF lyckats vinna 22 st SM-guld gånger.
  2. IFK Göteborg: IFK Göteborg är inte långt efter Malmö FF, och har också en imponerande historik av framgångar i Allsvenskan. Laget har också vunnit 18 SM-guld, och har alltid varit en stark konkurrent i svensk fotboll.
  3. IFK Norrköping: IFK Norrköping, även känd som ”Peking”, har också vunnit imponerande 13 SM-guld under sin långa historia.
  4. Djurgårdens IF: Djurgårdens IF är ett annat av Sveriges mest framstående lag, med en 12 SM-guld att stoltsera med. Djurgården har haft en stark närvaro i Allsvenskan och har ofta varit i toppen av tabellen.
  5. AIK: AIK är en av Sveriges äldsta och mest älskade fotbollsklubbar. Med sina 12 SM-guld, är AIK alltid ett lag att räkna med i kampen om mästerskapet.
  6. Även Örgryte stoltserar med 12 st SM-guld

Avslutning:

Trots att antalet SM-guld en klubb har vunnit inte alltid korrelerar med deras nuvarande prestation, ger det ändå en bild av de mest framstående klubbarna i svensk fotbollshistoria. De ovannämnda klubbarna, Malmö FF, IFK Göteborg, Djurgårdens IF, AIK och IFK Norrköping, har alla skrivit sig in i historien genom att vinna det åtråvärda SM-guldet flest gånger. Deras traditioner av framgång, talangutveckling och prestationer på högsta nivå fortsätter att inspirera och driva svensk fotboll framåt.